Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
ZAREMBA
PADEWSCY

Kreatorzy sztuki kulinarnej

2018-04-15
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Edukacja
  6. /
  7. Kreatorzy sztuki kulinarnej
Kreatorzy sztuki kulinarnej
MAX-MAL

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie odbył się I Powiatowy Konkurs Gastronomiczny „Młody kreator sztuki kulinarnej”. Patronat nad imprezą objęli starosta krotoszyński oraz prezes Krotoszyńskiej Izby Rzemieślniczej.

 

Konkurs skierowany był do uczniów klas gimnazjalnych i szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym z terenu powiatu krotoszyńskiego. Impreza miała na celu zachęcenie młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności poprzez otwartość i aktywny udział w życiu środowiska kulturalnego oraz kultywowanie i pogłębianie wiedzy i sztuki kulinarnej w branży gastronomicznej, a także podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.

Konkurs przeprowadzono pod hasłem „Żyjemy przyjemnie i zdrowo, otoczeni twórczym pięknem”. Jurorzy oceniali przygotowanie stanowiska pracy, czystość pracy, profesjonalizm, zużycie surowców, wygląd i aranżację wyrobów, dobór składników, walory smakowe, oryginalność oraz sposób i estetykę podania. W sumie od każdego oceniającego można było zdobyć maksymalnie 100 punktów.

W kategorii szkół ponadgimnazjalnych wygrała Aleksandra Wojciechowska (ZSP w Koźminie Wlkp.), wyprzedzając Dominika Kapałę (ZSP nr 3 w Krotoszynie) oraz Piotra Olszewskiego (ZSP w Zdunach). W gronie gimnazjalistów zwyciężył duet Laura Kasperek i Agata Powalisz (Gimnazjum nr 2 w Krotoszynie), a kolejny pozycje zajęły Wiktoria Matyba i Nikola Stefaniak (Gimnazjum nr 1 w Krotoszynie) oraz Oliwia Nowakowska i Anna Warkocka (Gimnazjum w Koźminie Wlkp.).

Każdy z uczestników otrzymał dyplom oraz drobne upominki. Najlepszym wręczono także nagrody rzeczowe. Podczas konkursu opiekunowie oraz zaproszeni goście mieli okazję obejrzeć pokaz trampolin w wykonaniu Andżeliki Szydlak.

Punktem kulminacyjnym imprezy był pokaz kulinarny Tomasza Ptaka, który przygotował danie kuchni staropolskiej w nowoczesnej aranżacji – kaczkę w wytrawnym purée jabłkowym i żelu brzoskwiniowym, prażoną kaszę gryczaną oraz emulsję na bazie tymianku i wina.

(GRZELO)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × cztery =

YouTube

Andrzej Kaźmierczak
ZAWODNY
Jankowski
Kierakowicz
Manista
OLEJNIK
Paweł Grobelny
Potarzycka
Bratborski Maciej
Archiwum
ZBITY TELEFON
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
GÓRZNY GROUP
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE
MAYOR INK