Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
ZAREMBA
PADEWSCY

Krotoszyńskie restauracje w Żółtym Przewodniku!

2019-12-10
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Krotoszyńskie restauracje w Żółtym...
Krotoszyńskie restauracje w Żółtym Przewodniku!
AGRO INTEGRACJA

25 listopada w Warszawie odbyła się VI Gala Żółtego Przewodnika Gault&Millau. W tym roku wyróżnione zostały dwie dobrze znane nam restauracje: U Bielawnego oraz Bistro Cafe & Tapas.

 

Historia przewodnika sięga 1961 roku, kiedy to reporter Henri Gault i redaktor Christian Millau zapoczątkowali cykl felietonów o cotygodniowych wycieczkach po paryskich restauracjach i barach. Obecnie Gault&Millau jest jedną z najbardziej zaufanych marek w Europie, a przewodniki stanowią wielki autorytet. Po latach pracy udało im się wydać niezależny przewodnik po francuskich restauracjach.

Każdego roku anonimowi inspektorzy odwiedzają restauracje w całym kraju. Oceniane są w skali od 1 do 20 punktów, które przyznawane są za jakość i świeżość produktów, kreatywność, profesjonalizm, menu, odpowiednie tempo serwisu oraz spójność koncepcji całej restauracji.

Restauracja U Bielawnego została wyróżniona już po raz drugi. W poprzedniej edycji otrzymała 10,5 pkt. W tym roku udało się zdobyć 11 pkt., co pozwoliło na uzyskanie jednej czapki. W przewodniku Gault&Millau możemy przeczytać m.in. o pięknym wnętrzu, pasującym do nowoczesnej kuchni. – Niezmiernie cieszy nas fakt, iż zaczynaliśmy tak naprawdę od małego bistro, a teraz możemy już po raz drugi pochwalić się obecnością w Żółtym Przewodniku Gault&Millau. Myślę, że jest to uhonorowanie naszej ciężkiej pracy, jaką wkładamy w to, aby nasza restauracja się rozwijała i spełniała oczekiwania naszych gości – powiedziała Kamila Nowak, manager restauracji U Bielawnego.

Drugi wyróżniony lokal to Bistro Cafe & Tapas. Istniejąca dopiero od roku restauracja również uhonorowana została jedną czapką, jednak na swoim koncie zgromadziła 12,5 pkt. W przewodniku widnieje pochwała aranżacji wnętrza oraz połączenia kuchni meksykańskiej, która jest zresztą rodzimą dla szefa kuchni – Carlosa Contrerasa, ze smakami międzynarodowymi.

– Jest nam niezmiernie miło, że w pierwszym roku działalności naszego bistro udało nam się zaistnieć w Żółtym Przewodniku i to jeszcze z tak wysokim wynikiem. Szef Carlos jest bardzo szczęśliwy – to uhonorowanie jego pracy i całego zespołu. Na łamach waszej gazety chciałby bardzo podziękować Maciejowi , Ivanie i wszystkim pracownikom za ciężką, codzienną pracę, a gościom za to, że nas odwiedzają i polecają – oznajmiła Olga Łopaczyk, manager Bistro Cafe & Tapas by Carlos Contreras.

(LENA)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × cztery =

YouTube

Andrzej Kaźmierczak
ZAWODNY
Jankowski
Kierakowicz
Manista
OLEJNIK
Paweł Grobelny
Potarzycka
Bratborski Maciej
Archiwum
ZBITY TELEFON
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
GÓRZNY GROUP
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE
MAYOR INK