Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
PADEWSCY PRACA
PADEWSCY

Kulinarne manewry w Trójce

2019-02-14
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Edukacja
  6. /
  7. Kulinarne manewry w Trójce
Kulinarne manewry w Trójce
CENTRUM POGRZEBOWE

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie zorganizowano warsztaty kulinarne. Gościem specjalnym był uczestnik VI edycji programu Hell’s Kitchen, a zarazem absolwent placówki – Tomasz Ptak.

 

Tematem przewodnim szkolenia były tradycje kulinarne w Wielkopolsce na przestrzeni 100 lat. Pod okiem profesjonalnego kucharza młodzież mogła wspólnie przygotować typowe dania kuchni lokalnej w nowoczesnej odsłonie. Wśród potraw znalazły się zupa kwasówka, duszone udko kacze w kolorowej papryce z pieczonymi ziemniakami z ogniska, pieczona pierś z kaczki, podana z puree z pietruszki, jabłka z nutą czekoladową oraz kompresowanym jabłkiem i makaronem z marchewki.

Tomasz Ptak poszerzył wiedzę i umiejętności uczestników warsztatów i jeszcze bardziej zachęcił ich do wgłębiania się w tajniki sztuki kulinarnej.

Jednocześnie w szkole obchodzono Dzień Pizzy, zorganizowany przez uczniów Koła Gastronomicznego pod opieką Marioli Kaczmarek. Każdy z uczniów i pracowników szkoły mógł skosztować pizzy, a przyrządzony asortyment był bardzo szeroki.

Warto dodać, iż Zetka włącza się w akcję charytatywną „Z sercem dla Krzysztofa Jankowskiego”, która przeprowadzona zostanie jeszcze w lutym. Zebrane środki będą przekazane na dalsze leczenie absolwenta placówki i jednocześnie pracodawcy uczniów ZSP nr 3.

(GRZELO)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem − 3 =

YouTube

Archiwum
ROMAN OLEJNIK
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
GÓRZNY GROUP
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE
MAYOR INK
Jarmużek
Motosdodoła