Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
ZAREMBA
PADEWSCY

Majówka przy grillu!

2019-05-09
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Majówka przy grillu!
Majówka przy grillu!
TALENT STUDIO

Jak majówka, to ogród i nieodłącznie grill. Choć weekend majowy nie był zbyt ciepły, to pewnie w maju będziemy mieli jeszcze niejedną okazję, aby urządzić małe party ogrodowe. Poniżej kilka rad odnośnie przygotowań do wielkiego grillowania.

 

Na początek musimy zdecydować, gdzie rozstawimy naszego grilla. Ważne, aby była to przemyślana decyzja. Najlepszym rozwiązaniem będzie ustawienie go w ustronnej i oddalonej od domu części ogrodu. Dzięki temu znajdziemy się bliżej natury, gdzie otaczające nas rośliny będą sprzyjać przyjemnej atmosferze, jakże potrzebnej, by miło spędzić czas. Jednak przy takim ustawieniu sprzętu do grillowania kłopotliwe będzie donoszenie mięs, napojów oraz innych niezbędnych rzeczy. Natomiast jeśli urządzimy grilla blisko domu – na przykład na tarasie – będziemy mieli co prawda wszystkie potrzebne rzeczy pod ręką, ale nasz grill straci tę niepowtarzalną, kameralną atmosferę oraz oprawę, jaka jest niezbędna przy tego typu biesiadach na świeżym powietrzu.
Najprzyjemniej odpoczywa się w miejscu zacisznym, osłoniętym od wiatru i ostrych promieni słonecznych. Z myślą o grillowaniu możemy jako miejsce na grilla w ogrodzie zaadaptować działkową altankę, obsadzając ją pnącymi się roślinami lub grupami krzewów. Najlepiej do tego celu nadają się wszelkiego rodzaju bluszcze, jednak należy pamiętać, że owoce i sok tych pnączy są trujące. Jeśli już zdecydujemy się na obsadzenie naszej altany tymi roślinami i na grillowanie razem z dziećmi, trzeba zwracać uwagę, by przypadkiem nie skusiły je słodko i smacznie wyglądające jagody. W okolicach, w których planujemy organizować miejsce do grillowania, warto posadzić takie rośliny jak majeranek, bazylia oraz melisa lekarska. Ich zapach działa pobudzająco na nasz układ trawienny, a dodatkowo można przyozdobić nimi grillowane potrawy, nadając im niezapomniany smak i aromat świeżych ziół.

Gdy mamy już odpowiednie miejsce na grilla w ogrodzie, nadszedł teraz czas na wybór odpowiedniego sprzętu. Na rynku mamy dostępne grille węglowe, gazowe, elektryczne oraz murowane. Najbardziej popularny jest grill węglowy, jednakże z czasem może stać się on dla nas kłopotem, a nie przyjemnością. Problemy z rozpalaniem, wiecznie brudne od węgla dłonie oraz niezbyt przyjemny zapach dymu – wszystko to może uprzykrzyć życie nie tylko nam, ale i naszym sąsiadom. Grill elektryczny raczej nie nadaje się na większe przyjęcia z dala od domu. Z kolei grill murowany nie ma możliwości przetransportowania go w inne miejsce, na przykład w przypadku niesprzyjającej pogody. Dlatego coraz popularniejsze stają się grille gazowe.

Przygotowując potrawy, część prac możemy wykonać wcześniej w domu, ale niektóre rzeczy muszą być zrobione tuż przed położeniem na ruszt, jak również w trakcie pieczenia. Dlatego też warto jest wybrać grill, który będzie miał po bokach blaty, na których będziemy mogli ostatecznie przygotować mięso. Do tego można też dokupić zestaw akcesoriów, które pozwolą nam bezpiecznie czuwać nad pieczeniem potraw na naszym grillu.

(psz)

*

W Markecie Budowlanym PSZCZÓŁKA (Krotoszyn, ul. Osadnicza 2e) można kupić wszystko, co niezbędne do udanej majówki – od różnego typu i rozmiaru grillów, po rozpałki, węgiel, brykiet oraz akcesoria do grillowania, w tym kosze termiczne.

*

MONIKA KWIATKOWSKA – Studio Zdrowia i Kształtowania Sylwetki w Krotoszynie

– Jak wiemy, grillowanie nie jest najzdrowszą formą obróbki mięsa. Często jednak w majowe wieczory trudno odmówić wspólnego grilla z przyjaciółmi, więc warto znać kilka sztuczek, które pozwolą na to, aby jedzenie było bardziej przyjazne dla naszego organizmu. Warto położyć lub owinąć mięso w folii aluminiowej, co z pewnością też zminimalizuje do zera kapanie tłuszczu do ognia. Można też wcześniej obgotować mięso. Warto pamiętać, że marynaty z octu jabłkowego oraz ziół, tymianku, kminku, kurkumy znacznie zmniejszają powstawanie trujących związków aromatycznych. Aby obniżyć działanie wolnych rodników, które powstają podczas smażenia, przede wszystkim warto zaopatrzyć się w antyoksydanty, między innymi w witaminy A, C, E. Koniecznie należy spożywać podczas grillowania warzywa surowe i al dente oraz owoce, najlepiej jagodowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 + 2 =

YouTube

Archiwum
Andrzej Kaźmierczak
Jankowski
ZAWODNY
Kierakowicz
Manista
OLEJNIK
Paweł Grobelny
Potarzycka
Bratborski Maciej
MAYOR INK
ZBITY TELEFON
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
GÓRZNY GROUP
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE