Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
ZAREMBA
PADEWSCY

Masłem i serem przystrajany…

2018-11-16
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Masłem i serem przystrajany…
Masłem i serem przystrajany…
MAX-MAL

11 listopada w sali Wiejskiego Domu Kultury w Roszkach odbyła się II edycja Festiwalu Kapuścianego. W tym roku imprezie przyświecało hasło „Masłem i serem przystrajany”.

 

Organizatorami były Koło Gospodyń Wiejskich w Roszkach oraz Rada Sołecka i miejscowa Szkoła Podstawowa. Jako że termin festiwalu zbiegł się z setną rocznicą odzyskania niepodległości przez Polskę, rozpoczęło się od uroczystego odśpiewania hymnu państwowego. Z kolei dzieci ze szkoły zaprezentowały program o energicznych „babuszkach”.

Stefania Kusza, prezes KGW w Roszkach, zaprosiła wszystkich do zapoznania się z dawnym zwyczajem kiszenia kapusty, wyrobu masła i serów smażonych. Najpierw każdy mógł zobaczyć, jak przebiega szatkowanie kapusty i ubijanie jej w wielkiej beczce. Pracy było sporo, więc członkinie KGW umilały czas śpiewem piosenek. Wiele z nich związanych było ściśle z tematyką festiwalu, dzięki czemu można było posłuchać o tym, jakie są właściwości kapusty, zwłaszcza w wersji kiszonej.

Kolejny pokaz dały panie z zaprzyjaźnionego KGW w Różopolu. Z surowego mleka przygotowały masło. Na bieżąco można było próbować świeżego masła oraz maślanki. Całemu procesowi z bliska ze szczególnym zainteresowaniem przyglądały się zwłaszcza dzieci.

Potem przyszedł czas na smażony ser. Czesława Binek, wieloletnia prezes KGW w Roszkach, a obecnie honorowa członkini, samodzielnie, z zakruszonego twarogu, smażyła ser z różnorodnymi dodatkami. Unoszący się smakowity zapach kusił i zapraszał do degustacji. Dzięki współpracy widzów, którzy chętnie uczestniczyli w wytwarzaniu przysmaków, w sali panowała iście biesiadna atmosfera.

Jak zwykle w Roszkach nie mogło się obyć bez akcentu rozrywkowego, a w tej kwestii oczywiście nie zawiódł miejscowy kabaret. Po wszystkim każdy mógł do syta kosztować dań przygotowanych na bazie kapusty, a na deser serwowane były rogale świętomarcińskie.

W ramach projektu zakupiono kilka dużych garnków, które stanowią teraz nowe wyposażenie kuchni WDK w Roszkach i które miały decydujący udział w przygotowaniu festiwalowych smakołyków.

OPRAC. (NOVUS)

FOT. Paulina Adamczak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − pięć =

YouTube

Andrzej Kaźmierczak
ZAWODNY
Jankowski
Kierakowicz
Manista
OLEJNIK
Paweł Grobelny
Potarzycka
Bratborski Maciej
Archiwum
ZBITY TELEFON
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
GÓRZNY GROUP
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE
MAYOR INK