Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
ZAREMBA
PADEWSCY

Najlepsi kucharze zmierzą się z dziczyzną

2020-01-29
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Najlepsi kucharze zmierzą się...
Najlepsi kucharze zmierzą się z dziczyzną
DiamondHair

Już 18 marca w Pałacu w Orli odbędzie się druga edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego. To wyjątkowe wydarzenie zapisało się już na dobre w kalendarzu polskiej gastronomii. Dlatego szefowie kuchni chętnie podejmują rękawicę, by zmierzyć się z zadaniem konkursowym, które – wbrew pozorom – nie jest takie proste.

 

Konkurs ma na celu propagowanie dziczyzny, w pewnym sensie naszego dobra narodowego. Sięgając do historii, to właśnie dziczyzna była podstawowym składnikiem dań królów i szlachty. Zaś w czasach rozbiorów mięso z dzikiej zwierzyny miało charakter patriotyczny, pielęgnowano w ten sposób polską tożsamość. Dzisiaj, w dobie diet i zdrowego stylu życia, to wysokiej jakości mięso coraz częściej jest chętnie wykorzystywane w kuchniach wielu restauracji. Dzikie z natury mięso jest mniej kaloryczne, bardziej wartościowe w składniki odżywcze, a co za tym idzie – zdrowsze.
Dla organizatorów sam konkurs ma jeszcze inne, głębsze znaczenie. A mianowicie jest memoriałem po zmarłym śp. Marianie Tarnawskim – długoletnim prezesie i założycielu firmy Las-Kalisz”, powstałej 15 marca 1991 roku, oraz pasjonacie zrównoważonego łowiectwa, wędkowania, a także miłośniku kuchni myśliwskiej.

W tym roku organizatorzy jako tematy przewodnie wybrali dwa różne gatunki mięsa. Pierwsze to królik, którego należy użyć do przygotowania zupy, zaś danie główne trzeba wykonać na bazie łopatki z jelenia. Na skomponowanie obu dań, każdego w 10 porcjach, uczestnicy będą mieli 120 minut. Tego dnia oprócz zmagań kucharzy będzie można dowiedzieć się ciekawych informacji na tematy związane z łowiectwem, kulinariami, a także spotkać wielkie autorytety polskiej gastronomii.

Konkurs skierowany jest do profesjonalistów – kucharzy pracujących zawodowo bądź mających w dacie przystąpienia do konkursu kulinarnego przerwę w pracy zawodowej nie dłuższą niż jeden rok kalendarzowy. W skład każdego ze zgłoszonych zespołów wchodzi szef i kucharz pomocniczy. Dania konkursowe będą ocenione przez jury degustacyjne (7 jurorów) i techniczne (3 jurorów), które zostanie wskazane przez organizatora. W skład oceniający wejdą autorytety kulinarne, mające doświadczenie w ocenie dań konkursowych, osoby cieszące się uznaniem środowiska gastronomicznego w Polsce.

Konkurs został podzielony na dwa etapy. Pierwszy to kwalifikacje (weryfikacja zgłoszeń do konkursu przez profesjonalne jury), a drugi to główny konkurs kulinarny, który odbędzie się w pałacu w miejscowości Orla (zwanym Pałacem w Orli) 18 marca 2020. Po pierwszym etapie zostanie wyłonionych sześć drużyn, które zaprezentują swoje umiejętności podczas konkursu. Zgłoszenia należy przesyłać do 29 lutego na adres mailowy zgloszenia@mistrzostwadziczyzna.pl bądź drogą tradycyjną na adres: Las-Kalisz sp. z o. o. z/s w Tomnicach, ul. Krotoszyńska 1, 63-714 Kobierno.

(NOVUS)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × trzy =

YouTube

Archiwum
Andrzej Kaźmierczak
Jankowski
ZAWODNY
Kierakowicz
Manista
OLEJNIK
Paweł Grobelny
Potarzycka
Bratborski Maciej
MAYOR INK
ZBITY TELEFON
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
GÓRZNY GROUP
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE