Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
ZAREMBA
PADEWSCY

Zmagania kreatorów sztuki kulinarnej

2020-03-06
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Edukacja
  6. /
  7. Zmagania kreatorów sztuki kulinarnej
Zmagania kreatorów sztuki kulinarnej
CENTRUM POGRZEBOWE

W Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie zorganizowano III Konkurs Gastronomiczny „Młody kreator sztuki kulinarnej”. Impreza odbyła się pod patronatem starosty oraz prezesa Krotoszyńskiej Izby Rzemieślniczej.

 

Konkurs adresowany był do uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym z terenu naszego powiatu. Miał na celu zachęcenie młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności poprzez aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego oraz kultywowanie i pogłębianie wiedzy i sztuki kulinarnej w branży gastronomicznej, jak również podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.

W tym roku tematem konkursu były smaki dzieciństwa – pierogi w roli głównej jako polskie skarby kulinarne. Uczestnicy mieli okazję wykazać się kreatywnością i pomysłowością, przygotowując i eksponując potrawy. Mogli wykorzystać różnorodne produkty spożywcze, które określone były w regulaminie. Na przygotowanie potrawy mieli 45 minut.

W konkursie udział wzięło pięcioro uczniów szkół ponadpodstawowych i dziewięć dwuosobowych zespołów ze szkół podstawowych. W komisji konkursowej znaleźli się Mariola Kaczmarek – przewodnicząca (nauczycielka przedmiotów zawodowych gastronomicznych w ZSP nr 3), Dominik Bielawny (właściciel restauracji U Bielawnego), Carlos Contreras (właściciel restauracji Bistro Cafe & Tapas), Marcin Pondel (właściciel i szef kuchni restauracji Pasja), Piotr Wawrzyniak (właściciel restauracji Wawrzyniak) oraz dwie opiekunki młodzieży startującej w konkursie – Honorata Paluszkiewicz-Flak i Marta Sroczyńska. Jury w ocenie brało pod uwagę przygotowanie stanowiska pracy, czystość pracy, profesjonalizm, zużycie surowca, wygląd i aranżację wyrobu, dobór składników, walory smakowe, oryginalność wyrobu oraz sposób i estetykę podania.

W gronie uczniów szkół ponadpodstawowych triumfował Mateusz Szych (ZSP nr 3 w Krotoszynie), który przygotował pierogi z kaczką, wątróbką i sosem ogórkowym. Drugie miejsce przyznano Krzysztofowi Lisiakowi (ZSP nr 2 w Krotoszynie) za pierogi pieczone z pasztetem z wątróbką i konfiturą z żurawiny, a trzecią lokatę zajęła Marta Gniazdowska (BS I stopnia w Kobylinie), która przyrządziła pierogi ruskie.

W kategorii szkół podstawowych zwyciężyli Zuzanna Nowak i Kamil Brdys (SP w Kobylinie) – pierogi z serem i polewą malinową. Za nimi znaleźli się Wiktoria Wolniak i Marcelina Gruszczyńska (SP nr 5 w Krotoszynie) – pierogi z serem i cebulą, a trzecie miejsce przypadło Zofii Nalewajko i Annie Poczcie (SP nr 5 w Krotoszynie) – pierogi ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami.

Za udział w konkursie szkoły oraz uczniowie otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, ufundowane przez sponsorów imprezy. Uczestnikom, opiekunom i zaproszonym gościom organizatorzy umilili czas pokazem filmów promujących szkołę oraz słodką przekąską w kawiarence, przygotowaną przez młodzież. Punktem kulminacyjnym był pokaz kulinarny w wykonaniu Dominika Bielawnego, który wespół z szefem swojej kuchni, absolwentem ZSP nr 3, Jakubem Durczyńskim przygotował zupę tajską.

(NOVUS)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwanaście + 20 =

YouTube

Archiwum
Andrzej Kaźmierczak
Jankowski
ZAWODNY
Kierakowicz
Manista
OLEJNIK
Paweł Grobelny
Potarzycka
Bratborski Maciej
MAYOR INK
ZBITY TELEFON
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
GÓRZNY GROUP
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE