Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
ZAREMBA
PADEWSCY

Kuchnia z tradycją

2021-05-17
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Kuchnia z tradycją
Kuchnia z tradycją
Serafiniak

Zdunowska restauracja Impuls została członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Certyfikat przyznano na dziewięć tradycyjnych regionalnych potraw.

 

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska w 2008 roku stała się częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, której celem jest pokazanie miejsc, gdzie turyści i konsumenci będą mogli odnaleźć lokalną i regionalną żywność. Wielkopolska jest regionem posiadającym specyficzne produkty i potrawy – o wysokiej jakości i bogatej historii.

Tabliczka z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, którą można znaleźć przed wejściem do oznaczonych w katalogu restauracji czy gościńców, jak również sklepów, zakładów przetwórczych czy gospodarstw agroturystycznych, wskazuje miejsca oferujące wysokiej jakości produkty regionalne oraz dania wykonane na bazie regionalnej żywności w oparciu o tradycyjne receptury.

Jakiś czas temu do Sieci dołączyły nowe punkty. Jednym z nich jest Restauracja Impuls, która mieści się w Zdunach przy ul. Łacnowej. Jej specjalnością są dania regionalne, staropolskie i myśliwskie. Właściciele przykładają ogromną wagę do tradycji oraz do tego, aby dania były przygotowywane z regionalnych składników najwyższej jakości. Posiadają nawet własną hodowlę królika i karpia oraz wędzarnię.

Restauracja otrzymała certyfikat Dziedzictwa Kulturowego Wielkopolska na dziewięć potraw. Należą do nich pyry z gzikiem, ser smażony z koperkiem lub kminkiem, czernina z suszonymi owocami i podrobami podawana z domowym makaronem, kaczka pieczona z parowanymi pyzami i czerwoną kapustą z jabłkiem, rolada z jelenia podawana z pieczonym jabłkiem i żurawiną, pieczeń z dzika podawana z kaszą i kapustą kiszoną z grzybami, królik duszony w śmietanie, karp w sosie cebulowym oraz szynka wędzona z dzika.

Właściciele prowadzą restaurację od blisko 30 lat. Droga do uzyskania certyfikatu nie była prosta. – Od zawsze chcieliśmy mieć kuchnię regionalną – przyznaje Marzena Swora, właścicielka restauracji. – Od samego początku było takie założenie. Sprawa z certyfikatem zaczęła się kilka lat temu, kiedy udział w tym projekcie zaproponował nam gość naszej restauracji. Za pierwszym razem się nie udało, ale dzięki zdobyciu jeszcze większej wiedzy i umiejętności osiągnęliśmy cel. Jesteśmy z tego bardzo dumni, szczególnie, że ta dobra wiadomość przyszła do nas w tak trudnych czasach – stwierdza M. Swora, podkreślając, że to głównie sukces jej męża, który pracował nad udoskonalaniem dań, aby całkowicie wpisywały się w normy przyznawania certyfikatu.

– Myślę, że jest to zwieńczeniem lat wytrwałej pracy i obranego kierunku naszej kuchni. Od początku brnęliśmy w naturalne, ekologiczne produkty. Kiedyś nie myśleliśmy nawet o tym, że będziemy produkować własne piwo, a teraz zaczynamy działać również w tym kierunku. Najbardziej cieszy mnie, że w certyfikacie został ujęty ser smażony. Jest to potrawa, której nigdzie nie ma, a to iście wielkopolskie danie – dodaje Sławomir Swora, właściciel i szef kuchni.

– Kochamy to, co robimy. Gdy na osiem miesięcy zabrano nam to, co robimy od 30 lat, było to okropnym doświadczeniem. Dlatego wiadomość o Certyfikacie stanowiła miód na nasze serca – podsumowuje M. Swora. Zachęcamy do odwiedzania restauracji Impuls, kiedy to już będzie możliwe i zapoznania się z kulinarną historią naszego regionu.

(LENA)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

sześć − 4 =

YouTube

Archiwum
Andrzej Kaźmierczak
Jankowski
ZAWODNY
Kierakowicz
Manista
OLEJNIK
Paweł Grobelny
Potarzycka
Bratborski Maciej
MAYOR INK
ZBITY TELEFON
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
GÓRZNY GROUP
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE