Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
PADEWSCY

Kreatorzy sztuki kulinarnej

2018-04-15
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Edukacja
  6. /
  7. Kreatorzy sztuki kulinarnej
Kreatorzy sztuki kulinarnej
TAPAS

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie odbył się I Powiatowy Konkurs Gastronomiczny „Młody kreator sztuki kulinarnej”. Patronat nad imprezą objęli starosta krotoszyński oraz prezes Krotoszyńskiej Izby Rzemieślniczej.

 

Konkurs skierowany był do uczniów klas gimnazjalnych i szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym z terenu powiatu krotoszyńskiego. Impreza miała na celu zachęcenie młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności poprzez otwartość i aktywny udział w życiu środowiska kulturalnego oraz kultywowanie i pogłębianie wiedzy i sztuki kulinarnej w branży gastronomicznej, a także podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.

Konkurs przeprowadzono pod hasłem „Żyjemy przyjemnie i zdrowo, otoczeni twórczym pięknem”. Jurorzy oceniali przygotowanie stanowiska pracy, czystość pracy, profesjonalizm, zużycie surowców, wygląd i aranżację wyrobów, dobór składników, walory smakowe, oryginalność oraz sposób i estetykę podania. W sumie od każdego oceniającego można było zdobyć maksymalnie 100 punktów.

W kategorii szkół ponadgimnazjalnych wygrała Aleksandra Wojciechowska (ZSP w Koźminie Wlkp.), wyprzedzając Dominika Kapałę (ZSP nr 3 w Krotoszynie) oraz Piotra Olszewskiego (ZSP w Zdunach). W gronie gimnazjalistów zwyciężył duet Laura Kasperek i Agata Powalisz (Gimnazjum nr 2 w Krotoszynie), a kolejny pozycje zajęły Wiktoria Matyba i Nikola Stefaniak (Gimnazjum nr 1 w Krotoszynie) oraz Oliwia Nowakowska i Anna Warkocka (Gimnazjum w Koźminie Wlkp.).

Każdy z uczestników otrzymał dyplom oraz drobne upominki. Najlepszym wręczono także nagrody rzeczowe. Podczas konkursu opiekunowie oraz zaproszeni goście mieli okazję obejrzeć pokaz trampolin w wykonaniu Andżeliki Szydlak.

Punktem kulminacyjnym imprezy był pokaz kulinarny Tomasza Ptaka, który przygotował danie kuchni staropolskiej w nowoczesnej aranżacji – kaczkę w wytrawnym purée jabłkowym i żelu brzoskwiniowym, prażoną kaszę gryczaną oraz emulsję na bazie tymianku i wina.

(GRZELO)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × 3 =

YouTube

Archiwum
ZBITY TELEFON
MAYOR INK
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP