Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
PADEWSCY

Masłem i serem przystrajany…

2018-11-16
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Masłem i serem przystrajany…
Masłem i serem przystrajany…
TK DACHY

11 listopada w sali Wiejskiego Domu Kultury w Roszkach odbyła się II edycja Festiwalu Kapuścianego. W tym roku imprezie przyświecało hasło „Masłem i serem przystrajany”.

 

Organizatorami były Koło Gospodyń Wiejskich w Roszkach oraz Rada Sołecka i miejscowa Szkoła Podstawowa. Jako że termin festiwalu zbiegł się z setną rocznicą odzyskania niepodległości przez Polskę, rozpoczęło się od uroczystego odśpiewania hymnu państwowego. Z kolei dzieci ze szkoły zaprezentowały program o energicznych „babuszkach”.

Stefania Kusza, prezes KGW w Roszkach, zaprosiła wszystkich do zapoznania się z dawnym zwyczajem kiszenia kapusty, wyrobu masła i serów smażonych. Najpierw każdy mógł zobaczyć, jak przebiega szatkowanie kapusty i ubijanie jej w wielkiej beczce. Pracy było sporo, więc członkinie KGW umilały czas śpiewem piosenek. Wiele z nich związanych było ściśle z tematyką festiwalu, dzięki czemu można było posłuchać o tym, jakie są właściwości kapusty, zwłaszcza w wersji kiszonej.

Kolejny pokaz dały panie z zaprzyjaźnionego KGW w Różopolu. Z surowego mleka przygotowały masło. Na bieżąco można było próbować świeżego masła oraz maślanki. Całemu procesowi z bliska ze szczególnym zainteresowaniem przyglądały się zwłaszcza dzieci.

Potem przyszedł czas na smażony ser. Czesława Binek, wieloletnia prezes KGW w Roszkach, a obecnie honorowa członkini, samodzielnie, z zakruszonego twarogu, smażyła ser z różnorodnymi dodatkami. Unoszący się smakowity zapach kusił i zapraszał do degustacji. Dzięki współpracy widzów, którzy chętnie uczestniczyli w wytwarzaniu przysmaków, w sali panowała iście biesiadna atmosfera.

Jak zwykle w Roszkach nie mogło się obyć bez akcentu rozrywkowego, a w tej kwestii oczywiście nie zawiódł miejscowy kabaret. Po wszystkim każdy mógł do syta kosztować dań przygotowanych na bazie kapusty, a na deser serwowane były rogale świętomarcińskie.

W ramach projektu zakupiono kilka dużych garnków, które stanowią teraz nowe wyposażenie kuchni WDK w Roszkach i które miały decydujący udział w przygotowaniu festiwalowych smakołyków.

OPRAC. (NOVUS)

FOT. Paulina Adamczak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 + 11 =

YouTube

Archiwum
ZBITY TELEFON
MAYOR INK
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP