Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
Padewscy PRACA
PADEWSCY

Zmagania kelnerów i kucharzy

2019-05-23
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Edukacja
  6. /
  7. Zmagania kelnerów i kucharzy
Zmagania kelnerów i kucharzy
PANCOM

Końcówka roku szkolnego do czas wewnątrzszkolnych konkursów sprawdzających nabyte przez uczniów umiejętności. W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Krotoszynie wyłoniono najlepszych w zawodach kelner i kucharz.

 

W konkursie kelnerskim udział wzięło 12 uczniów technikum, którzy rywalizowali w dwuosobowych zespołach. Najpierw sprawdzono wiedzę z zakresu obsługi kelnerskiej, a w drugiej części uczestnicy musieli wykazać się w praktyce. Tematem przewodnim były przyjęcia komunijne. Każdy team musiał nakryć i udekorować stół zgodnie z treścią zadania i tematyką konkursu. Najlepsze okazały się Julia Przybylska i Sandra Weber, wyprzedzając Zuzannę Konieczną i Weronikę Kasperczyk oraz Zuzannę Lewińską i Amelię Pawlaczyk.

W kulinarne szranki stanęła szóstka kucharzy. Po rozwiązaniu testu ich zadaniem było przygotowanie krokietów z pieczarkami i jajami, dipu z ogórkiem świeżym i – na deser – kisielu kawowego. Zwyciężyła Nicole Bogucka, a za nią uplasowali się Szymon Szuszczyński i Marcin Gorzkowski.

Warto dodać, iż 29 kwietnia z dwutygodniowego stażu zagranicznego na promie GRYF Unity Line wróciło dwoje kucharzy z ZSP nr 3. Julia Talaga i Marcin Gorzkowski pływali na trasie Świnoujście-Ystad, doskonaląc swoje umiejętności kulinarne w gastronomii hotelowej.

(GRZELO)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 − 9 =

YouTube

Archiwum
GÓRZNY GROUP
ZBITY TELEFON
MAYOR INK
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
Agencja Reklamowa GL
INNOWACYJNE FINANSE
BGP 2023