Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
ZAREMBA
PADEWSCY

Marnowanie żywności to wielki problem

2019-10-19
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Edukacja
  6. /
  7. Marnowanie żywności to wielki...
Marnowanie żywności to wielki problem
Kwiaciarnia Złocień

W ramach projektu ECOWASTE 4 FOOD Interreg Europe, pod patronatem samorządu województwa wielkopolskiego, finansowanego z funduszy europejskich, uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych w ZSP nr 2 w Krotoszynie wzięli udział w Wielkim Tygodniu Przeciwdziałania Marnowaniu Żywności.

 

Młodzież uczestniczyła w wykładzie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu i w warsztatach w restauracji Concordia Teste. W trakcie wykładu, prowadzonego przez prof. Annę Gramzę-Mikołajczyk, można było się dowiedzieć, że w Polsce każdego roku marnuje się 9 ton żywności i pod względem marnotrawstwa nasz kraj plasuje się na piątym miejscu pośród państw UE.

Profesor zachęcała wszystkich do oszczędzania żywności, podkreślając, iż najwięcej marnuje się jej w gospodarstwach domowych i zakładach gastronomicznych. Dlatego na przykład warto warzywa z rosołu wykorzystać do sporządzenia sałatki jarzynowej, a niezjedzone ziemniaki z obiadu zużyć na kluski śląskie.

Na uniwersytecie krotoszyńscy uczniowie wzięli udział w ćwiczeniach „Tworzenie receptur z surowców niewykorzystanych w produkcji potraw”, a w laboratorium analizy sensorycznej poddani zostali badaniu na daltonizm smakowy i przeprowadzili ocenę konsumencką mleka oraz czekolady.

W restauracji Concordia Teste, przyjaznej dla wegetarian i wegan oraz serwującej posiłki bezglutenowe, uczniowie wzięli udział w warsztatach, przeprowadzonych przez szefa kuchni – Tomasza Olewskiego. Pod jego okiem młodzież, w ramach akcji niemarnowania żywności, przygotowała trzy potrawy, których bazą był kalafior – palone puree z kalafiora, smażony kalafior z rodzynkami i koperkiem oraz macerowany kalafior w oliwie szczypiorkowej, natomiast z „odpadków” kalafiora przygotowała chipsy, które posłużyły jako element dekoracji potraw.

Dzięki warsztatom uczniowie pogłębili swoją wiedzę praktyczną. Z kolei wykład na uniwersytecie uświadomił im, jak wielkim problemem jest marnotrawstwo. Temat ten będzie kontynuowany podczas spotkania z Karolem Okrasą, które odbędzie się wiosną przyszłego roku w ZSP nr 2 w Krotoszynie.

OPRAC. (ANKA)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × 3 =

YouTube

Archiwum
Andrzej Kaźmierczak
Jankowski
ZAWODNY
Kierakowicz
Manista
OLEJNIK
Paweł Grobelny
Potarzycka
Bratborski Maciej
MAYOR INK
ZBITY TELEFON
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
GÓRZNY GROUP
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE