Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
ePaka

Dobre kształcenie miarą sukcesu

2021-06-08
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności, Edukacja
  4. /
  5. Dobre kształcenie miarą sukcesu
Dobre kształcenie miarą sukcesu
Pałac w Orli tekst

Uczniowie Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Zdunach uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Młodzież poznała wiele tajników zawodu, w którym się kształci.

 

Warsztaty odbyły się w ramach projektu WPRO „Dobre kształcenie miarą sukcesu”. Zajęcia w zdunowskiej szkole prowadził Marcin Pondel, właściciel restauracji Pasja. Jest on kucharzem z długoletnim stażem, który już w młodości lubił gotować. Otworzył własną restaurację, w której spełnia się zawodowo.

Podczas warsztatów młodzież uczyła się przede wszystkim tego, jak łatwo i szybko przygotować wykwintne dania. Uczniowie byli zaskoczeni tym, co pokazał im szef kuchni, czyli faktem, że z małej ilości produktów można przygotować wyszukane dania. Dokształcali się nie tylko w gotowaniu, ale i przyglądali się, jak można podawać potrawy, aby wyglądały jak najbardziej atrakcyjnie. Mogli skosztować zarówno wytrawnych, jak i słodkich, a także tradycyjnych dań.

Dowiedzieli się też, jakie możliwości daje prowadzenie własnej restauracji oraz jakimi przymiotami powinien cechować się dobry szef kuchni. Prowadzący zajęcia opowiedział uczniom o produktach, które wytwarza do swojego lokalu osobiście, a są to m.in. ocet jabłkowy czy różnego rodzaju wyroby masarskie.

(LENA)

FOT. ZSP Zduny

YouTube

Archiwum
BGP
OLD-BRICK.PL
BETA
LAGUNA
IMPULS ZDUNY
Zajączek
Linkiewicz
IGLOO
OFFICIUM
Oring
KLIMA-PARTNER
Jarmużek
PROFAL
VENUS PIZZERIA
Jumbonet
Zuziak
MATYLA
TK DACHY
INNOWACYJNE FINANSE
Eltom-bud