Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
ZAREMBA
PADEWSCY

Druga edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

2021-08-03
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Druga edycja Mistrzostw Polski...
Druga edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie
Serafiniak

Ilonn Hotel w Poznaniu oraz szef kuchni Dawid Łagowski będą gospodarzami drugiej edycji odkładanego z powodu pandemii konkursu kulinarnego „Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego”. Sześć dwuosobowych zespołów profesjonalnych kucharzy 9 września zmierzy się w przyrządzeniu zupy z tuszki królika oraz dania głównego z łopatki jelenia. Na uporanie się z zadaniem będą mieli 120 minut.

 

– Tematami obowiązkowymi są tuszka królika oraz łopatka jelenia. W przetwórstwie oraz kulinarnym zastosowaniu mięsa kładziemy nacisk na wykorzystanie wszystkich elementów ubijanych zwierząt i minimalizowanie strat. Stąd obowiązek wykorzystania całej tuszki królika. Jurorzy będą zwracali baczną uwagę na ilość i zagospodarowanie odpadów. Łopatka jelenia jest z kolei dość trudnym do przyrządzenia elementem, ale ranga konkursu wymaga od startujących kucharzy wykazania się pomysłowością i zawodowym kunsztem – mówi Adam Chrząstowski, ambasador kulinarny marki HoReCa Las-Kalisz, który przewodniczył jury pierwszej edycji mistrzostw i poprowadzi ich wrześniową odsłonę.

Komisja konkursowa złożona z kulinarnych autorytetów, tym razem pod przewodnictwem Kurta Schellera, oceni sposób prezentacji oraz smak przyrządzonych potraw. W wydarzeniu weźmie także udział obserwator z ramienia Kulinarnego Pucharu Polski.

Mięso królicze oraz dziczyzna to dwie specjalności głównego organizatora mistrzostw, firmy Las-Kalisz z Tomnic k. Krotoszyna, która w ich przetwórstwie specjalizuje się od 30 lat. Założycielem i wieloletnim prezesem rodzinnego przedsiębiorstwa był zmarły w 2018 r. Marian Tarnawski, propagator zrównoważonego łowiectwa i wielki miłośnik kuchni myśliwskiej. Jego pamięci został poświęcony konkurs.

Zgłoszenia do etapu kwalifikacyjnego – propozycje dań konkursowych wraz ze zdjęciami ich realizacji – są przyjmowane do 15 sierpnia. Wyłonienie drużyn, które przejdą do drugiego etapu i spotkają się w części finałowej, nastąpi do 23 sierpnia.

Pierwsza edycja mistrzostw odbyła się w marcu 2019 r. w Pałacu w Orli na Ziemi Krotoszyńskiej. Zadaniem uczestników było wówczas przygotowanie przystawki z combra królika z kością i dania głównego z combra sarny z kością. – Konkurs przebiegł wręcz zaskakująco sprawnie. Dzięki ciekawemu tematowi i wysoko postawionej poprzeczce przy selekcji kandydatów udało się od samego początku znacznie wywindować poziom prezentowanych prac. Należy tu przypomnieć, że od samego początku aspirujemy do tego, aby zwycięzca konkursu był nominowany do startu w Kulinarnym Pucharze Polski. Również to było powodem doboru jury gwarantującego rzetelną ocenę, zgodną ze standardami KPP. Po zakończeniu imprezy otrzymaliśmy wiele podziękowań i pozytywnych opinii od gości, uczestników, jurorów i sponsorów – wspomina Adam Chrząstowski. Mistrzami Polski w Dziczyźnie 2019 zostali Tomasz Kasperlik i Piotr Mazur z restauracji Halka w hotelu Aries w Zakopanem.

Szczegółowe informacje na temat tegorocznej edycji wydarzenia można znaleźć na stronie www.mistrzostwadziczyzna.pl.

(RED)

 

Firma Las-Kalisz sp. z o. o. powstała 15 marca 1991 r. jako zakład specjalizujący się w skupie i przetwórstwie dziczyzny oraz hodowli królików i przetwórstwie ich mięsa. Od 2014 r. całość udziałów znajduje się w rękach rodziny Tarnawskich z Krotoszyna. Obecnie spółka jest jednym z krajowych liderów w obrocie dziczyzną, sukcesywnie zwiększając wolumen sprzedaży tego surowca na polskim rynku. Roczna wielkość przerobu mięsa zwierząt łownych przekracza 1 tys. ton.

W marcu 2021 r. doroczny audyt potwierdził zgodność procesu przetwórczego ze standardem IFS Food, który wdrożono w 2017 r. Siedziba zakładu – nazwa firmy może być myląca – mieści się w Tomnicach koło Krotoszyna w Wielkopolsce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × cztery =

YouTube

Andrzej Kaźmierczak
ZAWODNY
Jankowski
Kierakowicz
Manista
OLEJNIK
Paweł Grobelny
Potarzycka
Bratborski Maciej
Archiwum
ZBITY TELEFON
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
GÓRZNY GROUP
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE
MAYOR INK