Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
ZAREMBA
PADEWSCY

III Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie w listopadzie zagoszczą w Małopolsce

2022-09-22
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. III Mistrzostwa Polski w...
III Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie w listopadzie zagoszczą w Małopolsce
VISUS

Trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – Memoriału Mariana Tarnawskiego, organizowanych przez firmę Las-Kalisz z siedzibą w Tomnicach k. Krotoszyna w Wielkopolsce, odbędzie się 17 listopada w centrum EXPO Kraków, jako wydarzenie towarzyszące targom Horeca oraz Gastrofood.

 

Tegoroczne zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu dań z udźca sarny oraz mięsa króliczego z wątróbką. – Stawiamy na sarninę, bo to najwykwintniejszy rodzaj dziczyzny spośród dostępnych w Polsce. Stały element konkursu to także przygotowanie przystawki z królika, jako że jesteśmy jednym z największych jego przetwórców – wyjaśnia Gabriel Mularczyk, dyrektor handlowy firmy Las-Kalisz.

Wśród obowiązkowych dodatków muszą się pojawić ponadto skorupiakowy fond w płynie marki Chef oraz dojrzewający przez sześć miesięcy ser bursztyn (w tym roku przypada dwudziestolecie opracowania jego receptury) z linii Skarby Serowara firmy Spomlek. – Wybranie na podstawę przystawki królika wraz z wątróbką to podkreślenie szacunku dla mięsa i konieczności wykorzystania wszystkich jadalnych elementów zwierzęcia. Podobnie jest z udźcem sarny. Zbyt wielu kucharzy te fragmenty tuszy dużych zwierząt, które nie są szlachetnymi częściami grzbietu, ignoruje lub przeznacza na gulasz czy mielone. To błąd. Chcemy pobudzić kreatywność, a udziec daje ku temu sporo możliwości – mówi Adam Chrząstowski, szef kuchni i ambasador kulinarny marki HoReCa Las-Kalisz. – Dobierając fond ze skorupiaków, przełamujemy ponadto stereotyp, że nie łączy się mięsa z owocami morza. Ser zaś stanowi źródło naturalnego umami – dodaje. Dania konkursowe będą podawane na talerzach udostępnionych przez Polską Grupę Porcelanową.

Zgłoszenia do udziału w mistrzostwach – przepisy na potrawy ze składnikami obowiązkowymi wraz ze zdjęciami gotowych dań – można nadsyłać do 9 października na adres: zgloszenia@mistrzostwadziczyzna.pl. Komisja konkursowa wyłoni spośród nich sześć dwuosobowych zespołów, które zmierzą się w finale podczas targów Horeca w Krakowie. Podobnie jak w ubiegłym roku mistrzostwa będą transmitowane na żywo w mediach społecznościowych organizatora. Ponadto przez całe trzy dni targów potrwa promocja dziczyzny. 16 listopada przewidziano pokazy, w czasie których zespoły szefów kuchni w barwach reprezentowanych przez siebie restauracji przedstawią swoje spojrzenie na ten rodzaj mięsa.

Z kolei 18 listopada na udostępnionych na potrzeby mistrzostw stanowiskach firmy Plastmet – bezsprzecznie czołowego producenta w swojej branży – młodzież stanie w szranki w ramach Małopolskiego Pucharu Szkół Gastronomicznych, którego tematem będą dzikie smaki.

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego mają status konkursu nominowanego do rangi eliminacji do Kulinarnego Pucharu Polski. Jesienią w 20. eliminacjach do pucharu zmierzą się zresztą ubiegłoroczni mistrzowie Polski w dziczyźnie – Michał Filipczuk i Marcin Klóska z restauracji Pocztowa 13 w Gorzowie Wielkopolskim.

Więcej informacji na temat tegorocznej edycji wydarzenia można znaleźć w witrynie www.mistrzostwadziczyzna.pl oraz na profilu @mistrzostwadziczyzna na Facebooku.

Firma Las-Kalisz sp. z o.o. powstała 15 marca 1991 r. jako zakład specjalizujący się w skupie i przetwórstwie dziczyzny oraz w hodowli królików i przetwórstwie ich mięsa. Od 2014 r. całość udziałów znajduje się w rękach rodziny Tarnawskich z Krotoszyna. Obecnie spółka jest jednym z czołowych przedsiębiorstw w Polsce zajmujących się obrotem dziczyzną. Sukcesywnie zwiększa wolumen sprzedaży tego surowca na krajowym rynku. Roczna wielkość przerobu mięsa zwierząt łownych w zakładzie przekracza tysiąc ton. W marcu 2022 r. doroczny audyt potwierdził zgodność procesu przetwórczego w Lesie-Kalisz ze standardem IFS Food, który wdrożono w 2017 roku.

(RED)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy + 2 =

YouTube

Archiwum
Andrzej Kaźmierczak
Jankowski
ZAWODNY
Kierakowicz
Manista
OLEJNIK
Paweł Grobelny
Potarzycka
Bratborski Maciej
MAYOR INK
ZBITY TELEFON
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
GÓRZNY GROUP
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE