Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
ZAREMBA
PADEWSCY

Imprezy, które połączyły dwa województwa

2021-09-29
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności Milicz
  4. /
  5. Imprezy, które połączyły dwa...
Imprezy, które połączyły dwa województwa
DiamondHair

25 września w miejscowości Piękocin (gmina Milicz) zorganizowano dwie ciekawe imprezy – XII Międzywojewódzki Konkurs Orki Zaprzęgiem Konnym oraz IV Festiwal Dyni. Frekwencja była rekordowa. Organizatorem były sołectwo Piękocin, we współpracy z Ośrodkiem Kultury w Miliczu, Dolnośląską i Wielkopolską Izbą Rolniczą.

 

W Międzywojewódzkim Konkursie Orki z Zaprzęgiem Konnym w szranki stanęło 12 oraczy, po sześciu z Dolnego Śląska i Wielkopolski. Każdy miał wyznaczoną bruzdę, wzdłuż której musiał dwukrotnie przejechać. Komisja oceniała czas przejazdu, dokładność i fachowość wykonanej orki oraz wrażenie ogólne i strój oracza. Organizatorzy przygotowali dla czołowych zawodników puchary oraz nagrody rzeczowe. Zwyciężył Jan Gryglewicz, a pozostali oracze otrzymali wyróżnienia.

– Warto wspomnieć, że orka jest podstawowym zabiegiem uprawowym, przywracającym sprawność produkcyjną gleby. Polega na częściowym lub całkowitym odcięciu od calizny pasa roli (skiby), a następnie odwróceniu i pokruszeniu. Wykonywana jest w celu przykrycia resztek pożniwnych. Pozostawione i nieprzykryte na powierzchni gleby resztki oraz uprawa zbóż po sobie jest miejscem rozwoju grzybów i szkodników. Orka przyczynia się również do częściowego niszczenia chwastów poprzez głębokie przykrycie nasion lub rozłogów. Coraz częściej spotykane są systemy bezorkowe uprawy. Z pewnością warto jednak pielęgnować i przekazywać tradycję i umiejętność orki konnej młodszemu pokoleniu. W konkursie wzięli udział między innymi dziadek i jego wnuczek, Józef i Robert Rękosiewicz. Ponadto pan Józef użyczył również swojego konia kilku konkurentom, za co należą mu się podziękowania i przyznanie nagrody fair play – poinformowali przedstawiciele Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

W trakcie IV Festiwalu Dyni można było dowiedzieć się wielu ciekawych informacji na temat gatunków i warunków uprawiania tego uniwersalnego warzywa. Z miąższu dyni przygotować można zupę czy sernik, ale także muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki dodaje się do sałatek lub ciasta, a z oleju przygotowuje się dressing do sałatki. Do potraw można wykorzystywać tartą surową dynię, np. do placków, lub też usmażoną bądź ugotowaną w kawałkach, np. do makaronu. Do wielu dań i deserów wykorzystywane jest też purée z pieczonej dyni.

Z okazji festiwalu zorganizowano konkurs kulinarny na najbardziej oryginalną potrawę. Jury pierwsze miejsce przyznało ex aequo Marzenie Szynkowskiej za lody dyniowe i Agnieszce Czech za „dyniową rozkosz”.

Ponadto zaprezentowano rozmaite odmiany dyni uprawianych w Piękocinie. Były także konkurencje sprawnościowe z dynią w roli głównej, degustacja arbuzów oraz atrakcje dla najmłodszych. Każdy mógł skosztować zupy ogórkowej z kotła. Przeprowadzono również konkurs KRUS-u. Nie mogło zabraknąć zabawy tanecznej.

Organizatorzy zadbali o wysoki poziom imprez i znakomitą atmosferę. – Dziękujemy wszystkim za obecność i dobre słowo. Dzięki wam sztuka orki konnej może wciąż fascynować kolejne pokolenia, a niedoceniona dynia może stać się wielką kulinarną inspiracją – podsumowali dzień pełen wrażeń przedstawiciele sołectwa Piękocin.

MICHAŁ KOBUSZYŃSKI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście + 18 =

YouTube

Archiwum
Andrzej Kaźmierczak
Jankowski
ZAWODNY
Kierakowicz
Manista
OLEJNIK
Paweł Grobelny
Potarzycka
Bratborski Maciej
MAYOR INK
ZBITY TELEFON
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
GÓRZNY GROUP
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE