Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
PADEWSCY

Karp to ich konik

2024-02-06
Karp to ich konik
MDECOR

W środę w restauracji Hubertówka (Nowy Zamek, gm. Milicz) odbył się finał konkursu Mistrz Karpia 2023. W 17. edycji ośmiu przedstawicieli gastronomii z Doliny Baryczy prezentowało swoje popisowe dania z kolacji rybnych w minionym roku. Wydarzenie połączono z warsztatami mistrza kulinarnego – Kamila Klekowskiego.

 

Historia karpia w regionie łączącym Dolny Śląsk i Wielkopolskę sięga już 800 lat. Jednym z głównych atutów karpia serwowanego podczas kolacji rybnych jest jego świeżość. Przez kilkanaście lat trwania konkursu kucharze znad Doliny Baryczy przerzucają się coraz bardziej wymyślnymi sposobami podania tej ryby. Podsumowując zeszłoroczne działania, konkurs podzielono na dwie kategorie. Pierwsza dotyczyła potraw z karpia i większość uczestniczących restauracji postawiła w niej na zupy. W drugiej konkurencji prezentowano dania z innych ryb słodkowodnych z okolicznych stawów. W rolach głównych w tej kategorii obsadzono jesiotra, suma oraz sandacza.

Konkurs, organizowany przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”, stał się przyczynkiem do rozmowy na temat przyszłości wspólnych działań członków tej Lokalnej Grupy Działania. Prezes Inga Demianiuk-Ozga podkreślała, że Barycz ma łączyć, a nie dzielić, i restauratorzy z Cieszkowa, Krośnic, Milicza, Twardogóry, Żmigrodu, Odolanowa, Przygodzic czy Sośnia działają na wspólną korzyść. Mówiła również, że Dni Karpia cieszą się coraz większym zainteresowaniem, także wśród osób z odległych regionów kraju. Jednym z elementów spotkania była anonimowa burza mózgów, która ma pozwolić stowarzyszeniu na usprawnienie działań organizacyjnych i marketingowych.

Kolejny element wydarzenia stanowił pokaz kulinarny K. Klekowskiego – szefa kuchni, promotora lokalnych produktów i miłośnika live cookingu. Uczestnicy mogli obserwować, a następnie posmakować przyrządzanych przez niego trzech dań z jego ulubionej ryby, czyli – rzecz jasna – karpia. W trakcie pokazu wymieniono się doświadczeniami i inspiracjami.

Następnie przyszedł czas na wręczenie nagród w konkursie. Pięcioosobowe jury wyłoniło troje laureatów. W kategorii dań z karpia doszło bowiem do remisu. Stwierdzono, że krem porowo-ziemniaczany z wędzonym karpiem, przygotowany przez restaurację Lido z Antonina, oraz krem chrzanowy z wędzonym karpiem i chipsem z topinamburu, który zademonstrowała Karczma Górecznik z Antonina, są równie wyborne. W drugiej konkurencji królem Baryczy okazał się sum smażony z sosem malinowym i holenderskim, oliwą lubczykową oraz puree z palonego kalafiora z dzikim brokułem – danie autorstwa Gospody 8 Ryb z Rudy Sułowskiej.

(MS)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × trzy =

YouTube

Archiwum
ZBITY TELEFON
MAYOR INK
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP