Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
ZAREMBA
PADEWSCY

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie wracają do Poznania

2024-02-02
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie...
Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie wracają do Poznania
BANASZAK

Po rocznej przerwie na listę organizowanych konkursów kulinarnych wracają Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego. Czwarta edycja tego wydarzenia odbędzie się 11 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.

 

Stolica Wielkopolski gościła już drugą odsłonę konkursu przed trzema laty.

 

Udziec daniela i comber królika bazą konkursowych dań

Tym razem podstawą dań głównych będą udziec dzikiego daniela z kością oraz comber królika z łatą i nerkami. – Mięso dzikiego daniela niesłusznie spotyka się z małym zainteresowaniem szefów kuchni. Daniel, jeden z mniejszych przedstawicieli naszych jeleniowatych, często bywa bowiem utożsamiany z hodowlą, w której faktycznie jest popularny. Pozyskujemy jednak mięso tego gatunku również ze środowiska naturalnego i właśnie z takim surowcem o najwyższych wartościach kulinarnych zmierzą się zawodnicy podczas mistrzostw – mówi Gabriel Mularczyk, dyrektor handlowy firmy Las-Kalisz, głównego organizatora konkursu.

Uczestnicy będą musieli ponadto wkomponować do swoich receptur produkty dodatkowe: do dania z daniela pastę ze zredukowanego czerwonego wina i wina porto marki Chef, a do dania z królika pastę ze zredukowanego białego wina marki Chef i ser bursztyn z linii Skarby Serowara.

– Startujący w konkursie kucharze powinni się wykazać znajomością wykorzystania różnych elementów tusz w optymalny sposób, tak by uzyskać najlepszą teksturę i wydobyć z produktu to, co w nim najlepsze pod względem smaku. Poprzeczka jest ustawiona wysoko. Konieczne będzie wykorzystanie udźca daniela razem z golenią, a w przypadku królika wszystkich części: combra, łaty, nerek wraz z tłuszczem okołonerkowym oraz kości pozostałych z rozbioru. Jury zwróci uwagę na odpowiednie wykorzystanie surowców, uwzględniające zasadę zero waste. Liczyć będzie się też umiejętność odpowiedniego doboru dodatków i skomponowania potrawy nie tylko wizualnie, lecz także smakowo – dodaje Adam Chrząstowski, ambasador kulinarny marki HoReCa Las-Kalisz.

Potrawy konkursowe będą serwowane na talerzach dostarczonych przez Polską Grupę Porcelanową.

 

Eliminacje i finał

W finale, który odbędzie się w Poznaniu, weźmie udział sześć dwuosobowych zespołów, złożonych z zawodowych kucharzy. Pięć z nich zostanie wyłonionych przez kapitułę pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego na podstawie nadesłanych propozycji dań. Zgłoszenia można nadsyłać do 29 lutego. Na obronę tytułu mistrzów Polski w przyrządzaniu dziczyzny mają też szansę zwycięzcy poprzedniej edycji konkursu: Bartosz Zajdel z restauracji Loft w Gostyniu oraz Jakub Żymelski z Hotelu & Restauracji Antonińska w Lesznie. Warunkiem ich udziału w tegorocznych mistrzostwach jest jednak przesłanie proponowanej receptury potrawy konkursowej w wyznaczonym terminie. W przeciwnym razie miejsce szóstego zespołu zajmie kolejna drużyna wyłoniona w kwalifikacjach.

 

Sposób na promowanie dziczyzny i mięsa króliczego w branży HoReCa

Celem konkursu – poza upamiętnieniem Mariana Tarnawskiego, założyciela firmy Las-Kalisz i miłośnika kuchni myśliwskiej – jest promowanie dziczyzny oraz mięsa króliczego w branży HoReCa w kraju i za granicą. Dziczyzna od wielu lat uchodzi za trudną w przygotowaniu i drogą. Taka opinia wynikała ze słabej jakości surowca trafiającego niegdyś do restauracji, a to z kolei wiązało się z brakiem odpowiednich standardów. Rozbiór mięsa rzadko odbywał się z myślą o sprzedaży w restauracjach. Dlatego najczęściej spotykaną potrawą z dziczyzny był gulasz.

– Las-Kalisz stara się wsłuchiwać w potrzeby szefów kuchni, ci zaś oczekują powtarzalnego produktu, który nie generuje dużych strat przy rozbiorze. Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie służą pokazaniu, że mięso dzikich zwierząt jest nie tylko zdrowe, lecz także łatwe w przygotowaniu, a przy tym pozostawia szefom kuchni olbrzymie pole do popisu. Potrzeba tylko surowca odpowiedniej jakości. To samo dotyczy zresztą również królika, do którego powoli przekonuje się coraz więcej restauratorów – komentuje Adam Chrząstowski.

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego mają status konkursu nominowanego do rangi eliminacji do Kulinarnego Pucharu Polski 2024. Zawodnicy powalczą o nagrody finansowe, a także prawo do stosowania tytułów oraz znaków mistrza i wicemistrzów Polski w przyrządzaniu dziczyzny 2024.

Więcej informacji o tegorocznej edycji wydarzenia, w tym regulamin oraz formularz zgłoszeniowy, można znaleźć w witrynie www.mistrzostwadziczyzna.pl oraz na profilu facebookowym mistrzostwadziczyzna.

OPRAC. (RED)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × dwa =

YouTube

Archiwum
Andrzej Kaźmierczak
Jankowski
ZAWODNY
Kierakowicz
Manista
OLEJNIK
Paweł Grobelny
Potarzycka
Bratborski Maciej
MAYOR INK
ZBITY TELEFON
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
GÓRZNY GROUP
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE