Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
ePaka

Mistrzostwa w Dziczyźnie z Orli do Poznania

2021-08-31
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności, Nasz Patronat
  4. /
  5. Mistrzostwa w Dziczyźnie z...
Mistrzostwa w Dziczyźnie z Orli do Poznania
Finestra

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego to ogólnopolski konkurs kulinarny, którego pomysłodawcą i wyłącznym organizatorem jest firma Las-Kalisz z Tomnic k. Krotoszyna. Pierwsza edycja tego wydarzenia odbyła się w marcu 2019 r. w Pałacu w Orli niedaleko Koźmina Wlkp. w rocznicę śmierci założyciela i wieloletniego prezesa spółki Las-Kalisz – Mariana Tarnawskiego. To właśnie Jego pamięci poświęcono mistrzostwa.

 

M. Tarnawski był społecznikiem, propagatorem zrównoważonego łowiectwa (choć sam nie polował) i wielkim miłośnikiem kuchni myśliwskiej. Niestety, nie doczekał czasów, kiedy popularyzacja dziczyzny z polskich lasów przynosi efekty i ten rodzaj mięsa coraz częściej pojawia się w restauracjach. – Tata zawsze starał się przedstawiać dziczyznę w jak najlepszym świetle. Lubił gotować i robił to dobrze. W razie potrzeby wyciągał swoją kuchnię polową i przyrządzał gulasz z dziczyzny nawet dla przeszło stu osób. Kilkukrotnie kucharzył podczas lokalnych imprez w Tomnicach czy Kobiernie. A jeżeli sam nie mógł doglądać kuchni, to angażował do tego osoby, które znały się na powierzanym im produkcie – wspomina Tomasz Tarnawski, który przejął stery rodzinnej firmy, jednego z najbardziej liczących się w Polsce przedsiębiorstw zajmujących się przetwórstwem dziczyzny i królika.

Do trzech razy sztuka

Zamiary kontynuacji konkursu pokrzyżowała pandemia. Drugą edycją planowano na marzec 2020 r. Później przełożono ją na jesień, ale i ten termin nie wypalił. W myśl powiedzenia „do trzech razy sztuka” mistrzostwa odbędą się 9 września, w roku obchodów jubileuszu 30-lecia powstania spółki Las-Kalisz. Będzie to tym samym jedyny w tym roku w Polsce konkurs kulinarny, którego głównym tematem jest dziczyzna, mięso wciąż owiane obawami ze strony kucharzy. Ze względów technicznych lokalizacja wydarzenia została przeniesiona z Orli na Ziemi Krotoszyńskiej do stolicy Wielkopolski. Sześć dwuosobowych drużyn profesjonalnych kucharzy będzie rywalizować w progach Ilonn Hotelu i Gusto Restaurant Dawida Łagowskiego.

Konkursowi przyświeca przede wszystkim idea popularyzacji dziczyzny wśród profesjonalistów. Za pośrednictwem restauracyjnych menu miałaby zdobywać serca (i żołądki) konsumentów. Od samego początku organizatorzy aspirują ponadto do tego, aby zwycięzca zmagań był nominowany do startu w najbardziej prestiżowym w branży Kulinarnym Pucharze Polski. Obserwator z jego ramienia będzie się bacznie przyglądał przebiegowi rywalizacji. Poprzeczka jest ustawiona naprawdę wysoko.

Loft z Gostynia w finale

Podczas pierwszej edycji konkursu zawodnicy mierzyli się ze sobą w przyrządzeniu przystawki z combra królika i dania głównego z combra sarny. Najwyższe noty jury i tytuł mistrzów Polski w dziczyźnie 2019 zdobyli górale – Tomasz Kasperlik i Piotr Mazur, reprezentanci restauracji Halka w hotelu Aries w Zakopanem. Tym razem uczestnicy rywalizacji będą mieli za zadanie ugotować zupę z tuszki królika oraz przygotować danie główne z łopatki jelenia – dobór tych produktów wynika rzecz jasna ze specjalizacji firmy Las-Kalisz.

Warto zaznaczyć, że do finału po etapie kwalifikacji, które polegały na ocenie nadesłanych propozycji przepisów dań z zadanych produktów, dostała się drużyna z restauracji Loft z Gostynia, z pewnością znanej niemałej rzeszy krotoszynian. Poza nimi w szranki staną kucharze z Lublina, Mielca, Gorzowa Wlkp., Krakowa i Kielc oraz Wrocławia i Bielawy. W gronie zdominowanym przez mężczyzn pojawi się jedna kobieta.

Przewodniczący Kurt Scheller

Wyjątkowe będzie konkursowe jury. W jego skład wejdą utytułowani szefowie kuchni, a przewodniczył im będzie charyzmatyczny Kurt Scheller. Wszyscy zapewne kojarzymy uśmiechniętą, wąsatą twarz sympatycznego Szwajcara, który dokładnie trzydzieści lat temu osiadł w Polsce. Co sądzi o dziczyźnie? – W Szwajcarii, gdzie dorastałem, uwielbialiśmy duszoną jeleninę, przyrządzaną jesienią w trakcie sezonu łowieckiego. Łopatka doskonale nadaje się do tego sposobu obróbki. Serwowało się ją tradycyjnie ze szpeclami, czyli ręcznie robionymi kluskami, i czerwoną kapustą, ale przygotowaną inaczej niż w Polsce. Jestem naprawdę ciekaw, czym zaskoczą jury uczestnicy konkursu – mówi.

W rolę prowadzącego mistrzostwa wcieli się natomiast Adam Chrząstowski, przewodniczący jury pierwszej edycji w 2019 r. i ambasador marki HoReCa Las-Kalisz, dyrektor kulinarny Hotelu Arłamów w Bieszczadach oraz przewodniczący renomowanej Akademii Bocuse d’Or Poland. – W przetwórstwie oraz kulinarnym zastosowaniu mięsa kładziemy nacisk na wykorzystanie wszystkich elementów ubijanych zwierząt i minimalizowanie strat. Stąd obowiązek wykorzystania całej tuszki królika. Łopatka jelenia jest z kolei dość trudnym do przyrządzenia elementem, ale ranga konkursu wymaga od startujących kucharzy wykazania się pomysłowością i zawodowym kunsztem – komentuje A. Chrząstowski. – Jury zwróci uwagę przede wszystkim na szacunek do produktu, czyli uwypuklenie jego charakterystycznych cech i sposób gospodarowania surowcami. Nie tylko tymi zadanymi (królik, jeleń), ale też dodatkami. Honorowani będą zawodnicy przestrzegający zasady „zero waste” – dodaje.

Mistrzostwa online

Konkursowi będą towarzyszyć dwa pokazy specjalne (godz. 10.45 i 12.45), poświęcone przyrządzaniu dziczyzny. Wspomniany już Dawid Łagowski zaserwuje ją w tradycyjnym wydaniu. Nieco egzotyki wprowadzi natomiast Ernest Jagodziński, właściciel i szef kuchni autorskiej restauracji Autentyk – Kuchnia i Ludzie w Poznaniu, który polską dziczyznę przygotuje w stylu… azjatyckim.

Podobnie jak cały przebieg konkursowych zmagań, oba pokazy będzie można zobaczyć podczas transmisji na żywo realizowanej na fanpage’u mistrzostwadziczyzna na Facebooku. Jej rozpoczęcie zaplanowano na godz. 8.30. Zapraszamy przed ekrany komputerów i urządzeń mobilnych! Więcej informacji na temat drugiej edycji mistrzostw w dziczyźnie można znaleźć w witrynie www.mistrzostwadziczyzna.pl.

(RED)

YouTube

Archiwum
BGP
LAGUNA
VENUS PIZZERIA
COT
PROFAL
Eltom-bud
MATYLA
TK DACHY
INNOWACYJNE FINANSE
BETA
Zuziak
IMPULS ZDUNY
OLD-BRICK.PL
Oring
Zajączek
Linkiewicz
Jumbonet
Jarmużek
KLIMA-PARTNER