Regionalnie na talerzu
- Strona Główna
- /
- Aktualności
- /
- Kultura
- /
- Regionalnie na talerzu
We wtorek, 6 maja, w Krotoszynie ruszył cykl warsztatów kulinarnych „Regionalnie na talerzu”, realizowany w ramach projektu „Z biblioteką wszędzie BLISKO”. Inicjatywa, dofinansowana ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0, ma na celu nie tylko promocję lokalnej kuchni, ale także integrację społeczności.
Pierwsze zajęcia odbyły się dzięki współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich z Chwaliszewa oraz Zespołem Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Krotoszynie, będących partnerami projektu. Uczestnicy mieli okazję wspólnie przygotować klasyczne potrawy regionu: pyry z gziką, czerninę, kapuśniak z białej kapusty, a na deser placki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. Inspiracją do stworzenia menu była broszura „Delikatesse – krotoszyńskie smakołyki” pod redakcją Katarzyny Maciejewskiej i Krystyny Poczty.
Spotkanie otworzył wice-burmistrz Krotoszyna Cezary Grenda, który przywitał wszystkich uczestników i życzył powodzenia w kulinarnych zmaganiach. Całość odbyła się w ciepłej, twórczej atmosferze.
Organizatorzy zapowiadają, że wszystkie przepisy wraz ze zdjęciami zostaną zebrane w specjalnej broszurze, która będzie dostępna podczas finałowego spotkania projektu. Kolejne warsztaty zaplanowano na 27 maja o godzinie 13:00 – wciąż można się zapisać i dołączyć do wspólnego gotowania.
(PAW)
Fot. Biblioteka Publiczna w Krotoszynie
Comments are closed