Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ

Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ
PADEWSCY
Biblioteka Publiczna Gminy i Miasta Zduny ZAPISY

Regionalnie na talerzu

2025-05-10
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Kultura
  6. /
  7. Regionalnie na talerzu
Regionalnie na talerzu
TAPAS

We wtorek, 6 maja, w Krotoszynie ruszył cykl warsztatów kulinarnych „Regionalnie na talerzu”, realizowany w ramach projektu „Z biblioteką wszędzie BLISKO”. Inicjatywa, dofinansowana ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0, ma na celu nie tylko promocję lokalnej kuchni, ale także integrację społeczności.

Pierwsze zajęcia odbyły się dzięki współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich z Chwaliszewa oraz Zespołem Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Krotoszynie, będących partnerami projektu. Uczestnicy mieli okazję wspólnie przygotować klasyczne potrawy regionu: pyry z gziką, czerninę, kapuśniak z białej kapusty, a na deser placki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami. Inspiracją do stworzenia menu była broszura „Delikatesse – krotoszyńskie smakołyki” pod redakcją Katarzyny Maciejewskiej i Krystyny Poczty.

Spotkanie otworzył wice-burmistrz Krotoszyna Cezary Grenda, który przywitał wszystkich uczestników i życzył powodzenia w kulinarnych zmaganiach. Całość odbyła się w ciepłej, twórczej atmosferze.

Organizatorzy zapowiadają, że wszystkie przepisy wraz ze zdjęciami zostaną zebrane w specjalnej broszurze, która będzie dostępna podczas finałowego spotkania projektu. Kolejne warsztaty zaplanowano na 27 maja o godzinie 13:00 – wciąż można się zapisać i dołączyć do wspólnego gotowania.

(PAW)

Fot. Biblioteka Publiczna  w Krotoszynie

Comments are closed

YouTube

Archiwum
MATYLA
KOK
BHP RABENDA
Dietetyk Kaźmierczak
MAYOR INK
Jarmużek
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
Motosdodoła
ZBITY TELEFON -SOFT KOMPUTERY
GL MILICZ