Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ

Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ
PADEWSCY

Rywalizacja adeptów sztuki kulinarnej

2019-03-22
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Edukacja
  6. /
  7. Rywalizacja adeptów sztuki kulinarnej
Rywalizacja adeptów sztuki kulinarnej
CENTRUM POGRZEBOWE

W pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Specjalnych w Krotoszynie Hufiec Pracy 15-2 przeprowadził wewnętrzny etap konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie – kucharz”. Zwyciężył duet z Branżowej Szkoły I stopnia w Kobylinie.

 

Konkurs zorganizowała Iwona Łuczak, wychowawczyni z krotoszyńskiego hufca. W szranki stanęli tegoroczni absolwenci współpracujących z jednostką szkół zawodowych – z Kobylina i Zdun – oraz przedstawiciele ZSS.

Do zmagań przystąpiły dwuosobowe zespoły. Najpierw uczestnicy musieli zmierzyć się z testem składającym się z 40 pytań. W części praktycznej każdy team miał za zadanie przygotować zestaw obiadowy, na który składały się kotlet de volaille, ziemniaki puree i surówka z pora.

W komisji konkursowej znaleźli się Ryszard Ziajka i Tomasz Graf – nauczyciele przedmiotów zawodowych ds. żywienia, Zbigniew Kurzawa – komendant Hufca Pracy 15-2, Magdalena Nowacka – wychowawczyni. Jury w ocenie brało pod uwagę przestrzeganie zasad bhp podczas przygotowywania potraw, poprawność ich przyrządzania i podania według obowiązujących zasad. Uwzględniano także poprawne dokonanie oceny organoleptycznej przez uczestników i ich prawidłową współpracę w trakcie pracy oraz wyniki testu.

Zwyciężyły uczennice Branżowej Szkoły I stopnia w Kobylinie – Bernadeta Czerwińska i Walentyna Szafraniak. Duet ten będzie reprezentować krotoszyńską jednostkę na szczeblu wojewódzkim.

(ANKA)

FOT. Iwona Łuczak

Comments are closed

YouTube

Archiwum
ZBITY TELEFON -SOFT KOMPUTERY
MATYLA
KOK
BHP RABENDA
MAYOR INK
Jarmużek
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
Motosdodoła
Dietetyk Kaźmierczak
GL MILICZ