Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ

Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ
PADEWSCY

Rywalizacja kucharzy

2020-03-05
Rywalizacja kucharzy
Dobry Dietetyk

4 marca wychowawczynie krotoszyńskiego Hufca Pracy 15-2, Daria Lisiak i Iwona Łuczak, zorganizowały wewnętrzny etap konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie w kategorii kucharz”. Zwyciężyli Julian Adamczewski i Mateusz Frąckowiak z Branżowej Szkoły I stopnia w Zdunach.

 

Zmagania przeprowadzono w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Specjalnych w Krotoszynie. W szranki stanęli tegoroczni absolwenci współpracujących z hufcem szkół zawodowych z Kobylina i Zdun.

W pierwszej części uczestnicy mieli do rozwiązania test jednokrotnego wyboru. Z kolei w części praktycznej – z racji przypadającej w tym roku setnej rocznicy urodzin Jana Pawła II – zadaniem młodzieży było przygotowanie potrawy, którą zajadał się papież, czyli pierogów wraz z surówką z białej kapusty.

Pracę zespołów nadzorowała komisja w składzie: Ryszard Ziajka i Ewelina Rogacka – nauczyciele przedmiotów zawodowych ds. żywienia z ZSS w Krotoszynie, Zbigniew Kurzawa – komendant Hufca Pracy, Iwona Łuczak – wychowawczyni. W ocenie uwzględniano przestrzeganie zasad bhp, poprawność przyrządzania potraw i podanie ich według obowiązujących zasad. Pod uwagę brano także poprawne dokonanie oceny organoleptycznej przez uczestników i ich współpracę w trakcie pracy.

Decyzją komisji konkursowej zwyciężyli Julian Adamczewski i Mateusz Frąckowiak z Branżowej Szkoły I stopnia w Zdunach. Laureaci będą reprezentować krotoszyńską jednostkę na szczeblu wojewódzkim.

(ANKA)

FOT. Daria Lisiak

Comments are closed

YouTube

Archiwum
ZBITY TELEFON -SOFT KOMPUTERY
Jarmużek
MATYLA
KOK
BHP RABENDA
MAYOR INK
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
Motosdodoła
Dietetyk Kaźmierczak
GL MILICZ