Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ

Gazeta Lokalna KROTOSZYN | MILICZ
PADEWSCY

Zmagania kelnerów i kucharzy

2019-05-23
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Edukacja
  6. /
  7. Zmagania kelnerów i kucharzy
Zmagania kelnerów i kucharzy
CENTRUM POGRZEBOWE

Końcówka roku szkolnego do czas wewnątrzszkolnych konkursów sprawdzających nabyte przez uczniów umiejętności. W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Krotoszynie wyłoniono najlepszych w zawodach kelner i kucharz.

 

W konkursie kelnerskim udział wzięło 12 uczniów technikum, którzy rywalizowali w dwuosobowych zespołach. Najpierw sprawdzono wiedzę z zakresu obsługi kelnerskiej, a w drugiej części uczestnicy musieli wykazać się w praktyce. Tematem przewodnim były przyjęcia komunijne. Każdy team musiał nakryć i udekorować stół zgodnie z treścią zadania i tematyką konkursu. Najlepsze okazały się Julia Przybylska i Sandra Weber, wyprzedzając Zuzannę Konieczną i Weronikę Kasperczyk oraz Zuzannę Lewińską i Amelię Pawlaczyk.

W kulinarne szranki stanęła szóstka kucharzy. Po rozwiązaniu testu ich zadaniem było przygotowanie krokietów z pieczarkami i jajami, dipu z ogórkiem świeżym i – na deser – kisielu kawowego. Zwyciężyła Nicole Bogucka, a za nią uplasowali się Szymon Szuszczyński i Marcin Gorzkowski.

Warto dodać, iż 29 kwietnia z dwutygodniowego stażu zagranicznego na promie GRYF Unity Line wróciło dwoje kucharzy z ZSP nr 3. Julia Talaga i Marcin Gorzkowski pływali na trasie Świnoujście-Ystad, doskonaląc swoje umiejętności kulinarne w gastronomii hotelowej.

(GRZELO)

Comments are closed

YouTube

Archiwum
Jarmużek
ZBITY TELEFON -SOFT KOMPUTERY
MATYLA
KOK
BHP RABENDA
MAYOR INK
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
Motosdodoła
Dietetyk Kaźmierczak
GL MILICZ