Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
ZAREMBA
PADEWSCY

Zmagania kelnerów i kucharzy

2019-05-23
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Edukacja
  6. /
  7. Zmagania kelnerów i kucharzy
Zmagania kelnerów i kucharzy
Waldemar Wronecki

Końcówka roku szkolnego do czas wewnątrzszkolnych konkursów sprawdzających nabyte przez uczniów umiejętności. W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Krotoszynie wyłoniono najlepszych w zawodach kelner i kucharz.

 

W konkursie kelnerskim udział wzięło 12 uczniów technikum, którzy rywalizowali w dwuosobowych zespołach. Najpierw sprawdzono wiedzę z zakresu obsługi kelnerskiej, a w drugiej części uczestnicy musieli wykazać się w praktyce. Tematem przewodnim były przyjęcia komunijne. Każdy team musiał nakryć i udekorować stół zgodnie z treścią zadania i tematyką konkursu. Najlepsze okazały się Julia Przybylska i Sandra Weber, wyprzedzając Zuzannę Konieczną i Weronikę Kasperczyk oraz Zuzannę Lewińską i Amelię Pawlaczyk.

W kulinarne szranki stanęła szóstka kucharzy. Po rozwiązaniu testu ich zadaniem było przygotowanie krokietów z pieczarkami i jajami, dipu z ogórkiem świeżym i – na deser – kisielu kawowego. Zwyciężyła Nicole Bogucka, a za nią uplasowali się Szymon Szuszczyński i Marcin Gorzkowski.

Warto dodać, iż 29 kwietnia z dwutygodniowego stażu zagranicznego na promie GRYF Unity Line wróciło dwoje kucharzy z ZSP nr 3. Julia Talaga i Marcin Gorzkowski pływali na trasie Świnoujście-Ystad, doskonaląc swoje umiejętności kulinarne w gastronomii hotelowej.

(GRZELO)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 + 20 =

YouTube

Archiwum
Andrzej Kaźmierczak
Jankowski
ZAWODNY
Kierakowicz
Manista
OLEJNIK
Paweł Grobelny
Potarzycka
Bratborski Maciej
MAYOR INK
ZBITY TELEFON
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
GÓRZNY GROUP
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE