Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
PADEWSCY

Czym smarować?

2023-09-19
Czym smarować?
SofraHous

Z żywieniowego punktu widzenia masło jest bardzo przyjaznym i łatwo przyswajalnym tłuszczem, gdyż jego strawność waha się na poziomie aż 98%. To głównie zasługa jego składu. Przeważającą część tłuszczu w maśle stanowią krótko i średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe o niskiej temperaturze topnienia.

 

Produkt więc często zalecany jest przy zatruciach pokarmowych czy problemach ze strawnością. Ale niestety, w pewnych okolicznościach ta korzystna cecha może być także wadą. Ze względu na szybki rozkład masła produkt ten nie nadaje się do smażenia. Jedynym daniem, które możemy przygotować na maśle, jest jajecznica, bowiem białko jaja ścina się znaczniej szybciej (ok. 60°C) niż następuje rozkład termiczny masła. Szczególnie polecam Masło Ekstra, tradycyjnie wyrabiane  z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jarocinie. Jest to masło najwyższej jakości, wyprodukowane wyłącznie ze śmietany pasteryzowanej, bez żadnych dodatków – bez barwników, konserwantów oraz ulepszaczy i stabilizatorów.

 

Przyjemny smak, zapach i przede wszystkim natura

To kolejny argument przemawiający na korzyść masła, a nie margaryny. Jego smak i zapach doskonale wyczuwamy nie tylko w kanapkach, ale także w innych produktach, jak wypieki, sosy, pasty. Masło w przeciwieństwie do margaryny również łatwiej ocenić pod kątem przydatności do spożycia. Jego zjełczały smak czy zapach wyczuć można na odległość, zatem trudno nabrać się na produkt zepsuty czy niebezpieczny dla zdrowia.

 

Masło dla oczu?

To, że masło jest najlepsze na „wzrok”, słyszał prawie każdy. Wszystko za sprawą obecnej tam witaminy A. Porcja 100g masła pokrywa prawie całe dzienne zapotrzebowanie na ten ważny składnik pokarmowy. To bardzo dużo, jednak ze względu na to, ile masła dziennie spożywamy, witamina A z pewnością nie razi po oczach.

 

Jesz za dużo masła? Możesz mieć sklerozę

Przestrzegają niektórzy. Masło zawiera sporo kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu, a to najbliższa droga do miażdżycy. W 100g porcji tego produktu możemy znaleźć aż 240mg cholesterolu, zatem pół kostki dziennie pokrywa praktycznie całe dziennie zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy. Czy zatem jedząc masło, grozi nam zawał serca? Niezupełnie. Przeciętnie na jedną kanapkę przypada ok. 5g masła, co stanowi jedynie 12mg cholesterolu i ok. 30kcal. Znacznie bardziej niż masłem szkodzimy sobie dodatkami do kanapek. Jeżeli przyozdobimy kromkę chleba serkiem fromage i suchą kiełbasą myśliwską, poziom cholesterolu wzrasta aż 6-krotnie! Zastępując masło margaryną, niewiele więc zyskamy.

I godne polecenia jest Masło Ekstra, tradycyjnie wyrabiane z jarocińskiej mleczarni.  Oznakowane jest certyfikatem „Gwarancja Tradycyjnego Smaku” oraz certyfikatem „Jakość Tradycja”. Niezastąpiona jakość jarocińskiego masła została także doceniona podczas konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów, który miał miejsce w lipcu 2022.,w którym to masło ekstra otrzymało wyróżnienie „Najlepszy regionalny produkt żywnościowy”. Masło ekstra z Jarocina zyskało także Złoty Medal na Targach Smaki Regionów w Poznaniu 2022 roku.

Centrum Dietetyki Jarocin

ul. Piaskowa 5

Laboratorium analityczne

tel. 603 139 239

www.jarocin.dobrydietetyk.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × dwa =

YouTube

Archiwum
ZBITY TELEFON
MAYOR INK
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP