Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
PADEWSCY

Listopadowe szaleństwo – czyli jakie przekąski przygotować na wieczór andrzejkowy?

2022-11-17
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Zdrowie
  6. /
  7. Listopadowe szaleństwo – czyli...
Listopadowe szaleństwo – czyli jakie przekąski przygotować na wieczór andrzejkowy?
SofraHous

Listopad to czas organizowania wszelkiego rodzaju imprez andrzejkowych. Możemy skorzystać z szerokiej gamy oferowanych zabaw tanecznych bądź udać się na domówkę do znajomych czy samemu zorganizować spotkanie towarzyskie. Jest to idealny czas na rozmowy przy dobrym jedzeniu, wróżbach i wszelkiego rodzaju proroctwach, w które jedni wierzą, inni natomiast traktują je z przymrużeniem oka. Jak przygotować ciekawe menu, aby jeden wieczór nie zamienił się w kaloryczne, niezdrowe biesiadowanie, a potrawy zachwyciły gości smakiem i walorami odżywczymi?

 

Konsekwencje nieprawidłowego odżywiania są coraz szerzej propagowane, w związku z czym świadomość żywieniowa społeczeństwa jest znacznie wyższa aniżeli kilkanaście lat wstecz. Nagminnie występujące choroby cywilizacyjne już nikogo nie zaskakują, a skłaniają do podjęcia odpowiedniej profilaktyki zdrowotnej. Udając się na zakupy, coraz częściej można zauważyć, że konsumenci analizują etykiety na opakowaniach produktów, szukając tych o mniejszej zawartości konserwantów, środków stabilizujących czy ulepszaczy smakowo- jakościowych. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się produkty naturalne, wytwarzane zgodnie z tradycyjnymi recepturami, które są bezpieczne dla zdrowia.

Przygotowując przyjęcie dla znajomych, postarajmy się pokazać im, jak z pozoru zwyczajne, proste produkty można w interesujący sposób wykorzystać i „wyczarować” z nich smaczne potrawy i przekąski. Doskonałym rozwiązaniem na domówkę andrzejkową będą dania jednogarnkowe, a także przekąski i przystawki, które każdy z gości z łatwością skosztuje.

Spośród dań na ciepło dobrze sprawdzą się wszelkiego rodzaju zupy kremy (krem z borowików, pomidorowy czy krem z cukinii). Dużym powodzeniem cieszy się również zupa gulaszowa, jednak warto do jej przygotowania użyć chudego drobiu (kurczak, indyk). Zarówno mięso z kurczaka, jak i z indyka są źródłem białka i mają niską wartość energetyczną, jednak to mięso z indyka zawiera więcej składników odżywczych i witamin. Indyk jest bogaty w witaminy z gr. B, a także składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, cynk, selen, miedź, potas. Jest mięsem o wysokiej wartości odżywczej, jest sycący, niedrogi i łatwo dostępny. Dodatek pikantnych, rozgrzewających, aromatycznych przypraw i ziół będzie idealnym dopełnieniem walorów smakowych potrawy.

Pośród przekąsek nie może oczywiście zabraknąć koreczków, które można przygotować na wiele sposobów, począwszy od tych tradycyjnych, po koreczki dla fanatyków wegetarianizmu czy weganizmu. Ciekawym pomysłem są również różnorodne tortille. Można je przygotować z kurczakiem bądź z mozzarellą czy innym dowolnie wybranym serem.

Kolejną świetną opcją są oczywiście sałatki z dodatkiem serka fety. Osobiście serdecznie polecam wypróbować ser śmietankowy w posypce czosnkowej bądź  w posypce gyros, produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Jarocinie. Serki te, mimo że są nowością na lokalnym rynku, zdobyły już znaczne uznanie wśród konsumentów, zyskując liczne nagrody i wyróżnienia. W swoim składzie oprócz znakomitego serka śmietankowego, produkowanego ze świeżego mleka, zawierają odpowiednio dobrane przyprawy, nadające aromatyczny, wyrazisty i oryginalny smak. Ser śmietankowy w posypce gyros zawiera takie przyprawy jak czarny pieprz, kolendra, czosnek, cebula, papryka czerwona, rozmaryn, które nadają charakteru niejednej potrawie. Dodatkowym atutem tych serków jest również zawartość białka, a także witamin A, D i witamin z gr. B. Ponadto można w nich znaleźć znaczne ilości cynku, magnezu, potasu, wapnia i fosforu, Mimo iż serki śmietankowe klasyfikowane są jako sery pełnotłuste, to warto pamiętać, że ich wartość odżywcza sprawia, że są one godne polecenia. Tak więc wszelkie sałatki z dodatkiem jarocińskich serków zdecydowanie będą rozkoszą dla podniebienia naszych gości.

Kolejną ciekawą propozycją mogą okazać się naleśniki z pastą z wędzonego łososia, którą można przygotować na bazie twarogu półtłustego z dodatkiem naturalnego jogurtu, wędzonego łososia i szczypiorku bądź natki pietruszki. Dania z ryb, oprócz tego, że są źródłem pełnowartościowego białka, dostarczają także cennych, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, korzystnie wpływających na układ nerwowy, w tym mózg. Dodatkowo odpowiednie spożycie kwasów omega 3 chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą czy zespołem metabolicznym.

Pomysłów na szybkie i efektywne dania jest naprawdę wiele. Przygotowując potrawy andrzejkowe, zadbaj, by były one apetyczne, kolorowe i różnorodne. Zdrowe, wartościowe jedzenie, dobra muzyka i pozytywne nastoje naszych gości będą gwarancją udanej i przede wszystkim smacznej zabawy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × 5 =

YouTube

Archiwum
ZBITY TELEFON
MAYOR INK
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE
GÓRZNY GROUP