Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN

Wielkopolska Gazeta Lokalna KROTOSZYN
ZAREMBA
PADEWSCY

Niesamowite możliwości pieców konwekcyjnych

2019-03-27
  1. Strona Główna
  2. /
  3. Aktualności
  4. /
  5. Niesamowite możliwości pieców konwekcyjnych
Niesamowite możliwości pieców konwekcyjnych
Detektyw Szewc

Świadomość dotycząca reguł zdrowego żywienia stale wzrasta. Konsumenci nie tylko zmieniają swoje zachowania, ale też oczekują, że producenci i usługodawcy również dostosują się do ich standardów. W przypadku profesjonalnej gastronomii klienci wymagają, aby serwowane przez restauracje dania były nie tylko smaczne czy elegancko podane, ale także zdrowe i pełnowartościowe.

 

Idealną odpowiedzią na takie zapotrzebowanie okazują się piece konwekcyjno-parowe. Stosowane w nich rozwiązania pozytywnie wpływają na walory potraw, a do tego charakteryzują się znakomitą wydajnością.

 

Piece konwekcyjne redukują stratę składników odżywczych

Przez lata wydawało się, że jakakolwiek obróbka termiczna jedzenia nieuchronnie wiąże się z utratą znacznej części witamin, mikroelementów oraz innego typu substancji. Postęp technologiczny sprawił, że żywność zachowuje znacznie więcej naturalnych właściwości. Sprawny piec konwekcyjny odgrzewa potrawy poprzez wymuszenie obiegu gorącego powietrza w komorze. Dodatek w postaci pary wodnej znacznie przyspiesza cały proces, a ponadto utrzymuje poziom wilgoci na stałym poziomie. Warto również wspomnieć o ograniczonym zużyciu tłuszczy, niezbędnym dla uzyskania odpowiedniego smaku gastronomicznych wyrobów – nawet o 95%. Zamiast namaczania bądź głębokiego zanurzenia w zupełności wystarczy delikatne spryskanie powierzchni. W efekcie powstają dania zdrowe i sycące, a przy tym jeszcze atrakcyjniejsze dla oczu.

 

Oszczędność czasu i pracy zapewnia większą wydajność kuchni

Jak zapewniają przedstawiciele uznanej w branży firmy Resto Quality, piec konwekcyjno-parowy pozwala w praktyce zastąpić wiele innych urządzeń. Szczegółowe ustawienia temperatury, czasu pracy i innych parametrów obróbki termicznej dają bardzo szerokie możliwości. Jedna maszyna może odpowiadać za pieczenie, gotowanie na parze, blanszowanie, wędzenie, grillowanie oraz wiele innych procesów. Naturalnie nie wszystko w jednym momencie, ale każdy szef kuchni z pewnością doceni taką funkcjonalność. Tym bardziej, że systemy filtrów stwarzają sposobność do jednoczesnego podgrzewania zupełnie różnych potraw. Bez najmniejszego ryzyka, że smak lub zapach jednego dania przeniknie do drugiego. Kolejnym atutem nowoczesnego pieca konwekcyjnego będzie wielka wydajność energetyczna. W porównaniu z urządzeniami starszej generacji zużycie wody spada o ok. 40%, a zapotrzebowanie na prąd zmniejsza się o 30%. Taka inwestycja rzecz jasna stanowi pewne obciążenie, ale koszty związane z zakupem takiego pieca do restauracji bardzo szybko się zwrócą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia + cztery =

YouTube

Archiwum
Andrzej Kaźmierczak
Jankowski
ZAWODNY
Kierakowicz
Manista
OLEJNIK
Paweł Grobelny
Potarzycka
Bratborski Maciej
MAYOR INK
ZBITY TELEFON
Jarmużek
Motosdodoła
BHP RABENDA
KOK
TK DACHY
IMPULS ZDUNY
MATYLA
Dietetyk Kaźmierczak
GÓRZNY GROUP
Agencja Reklamowa GL
BGP 2023
INNOWACYJNE FINANSE